Naar inhoud
0

Water boiler leegmaken

Een water boiler leeg maken is in principe eenvoudig te doen. Als je een beetje handig bent, is de kans groot dat dit je zelf prima lukt. Je hoeft alleen dit stappenplan te volgen: 

Stappenplan water boiler leegmaken

 1. Schakel eerst de boiler uit.
 2. Indien de boiler nog op temperatuur is: open eerst de warmwater kraan. 
 3. Sluit de hoofdkraan af met de warm water kraan open.
 4. Als er geen water meer uit de kraan komt kan deze weer dicht.
 5. Controleer of alle kranen die op de boiler zijn aangesloten dicht staan.
 6. Zet nu een emmer/bak onder de rechter leiding.
 7. Schroef nu de rechter leiding los van de inlaatcombinatie. Het water blijft hangen in de boiler omdat de inlaatcombinatie nog op de boiler geschroefd is. De boiler kan niet leeg lopen door de linker leiding (warm water).
 8. Schroef nu de inlaatcombinatie los van de boiler, het water blijft vacuüm hangen omdat alle warmwater kranen gesloten zijn en er geen lucht kan bijkomen.
 9. Het makkelijkste is om de boiler leeg te laten lopen met een tuinslang. De tuinslang kan heel eenvoudig op de boiler worden aangesloten met een Gardena koppeling van 1/2’’.
 10. Schroef een Gardena koppeling op de rechter aansluiting van de boiler en koppel deze met een tuinslang die u ergens anders in huis in een afvoerleiding hangt (wc, bad, douche, etc.)
 11. Draai nu de linker leiding los van de boiler. Daardoor komt er lucht in de boiler en loopt het water via de rechter aansluiting waar de tuinslang aan is gekoppeld leeg in de afvoer.

Let op: iedere keer als een leiding wordt losgekoppeld kan er een beetje water uit de leiding komen. Dit is normaal. 

Lees ook deze blogs