Naar inhoud
0

Alles over warmtepompboilers

Een warmtepompboiler voorziet je van warm tapwater. Het verwarmt water met warmte uit de omgeving, zo bespaar je tot 75% energie ten opzichte van een elektrische boiler!

Lees hieronder meer over warmtepompboilers. 

Ontvang €725 subsidie
Tot 75% minder elektriciteitsverbruik
3 of 5 jaar garantie op uw boiler
Betaal in termijnen met In3

Klanten geven BoilerGarant een 8.9 op Kiyoh

Warmtepompboilers

Wat is een warmtepomp boiler? 

Een warmtepompboiler is een boiler die met behulp van de warmte uit de omgeving water kan verwarmen. Een warmtepompboiler is een zuinig en duurzaam alternatief voor elektrische boilers en klassieke systemen voor het verwarmen van water. Warmtepompboilers zijn vooral bedoeld voor het verwarmen van tapwater, zoals water uit de kraan en douchewater. 

Hoe werkt een warmtepompboiler? 

Een warmtepompboiler gebruikt warmtepomptechnologie om warmte uit de omgevingslucht te halen en deze te gebruiken om (tap)water te verwarmen. Het geeft deze warmte af aan het water in de boiler, waardoor het water verwarmd wordt. Het is daarom een energiezuinige en milieuvriendelijke manier om warm water te produceren.

Warmtepompboiler

Waarom kiezen voor een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is een mooie tussenstap, wanneer een reguliere warmtepomp niet mogelijk is. Als je toch je steentje wilt bijdragen aan de energietransitie en aan het einde van de rit wilt besparen op je gasverbruik, dan is een warmtepompboiler een goede keuze.

Verschil tussen een warmtepomp en een warmtepompboiler?

Een warmtepomp en een warmtepompboiler verwarmen alle twee op warmte uit de omgeving, maar ze hebben twee verschillende doelen en werkingen. 

Een warmtepomp wordt meestal gebruikt om een hele woning te verwarmen en eventueel te koelen, terwijl een warmtepompboiler specifiek is ontworpen om tapwater te verwarmen, voor douches en kranen.

Energiezuinig
Bespaar tot 75%

Het grootste gedeelte van de energie om het water te verwarmen wordt uit de lucht gehaald, waardoor er minder elektriciteit nodig is. Je bespaart tot 75% ten opzichte van een elektrische boiler en zo op de energierekening. Een warmtepompboiler kan zelfs worden aangesloten op zonnecollectoren. 

Geen isolatie-eisen
Geschikt voor iedere woning

Een warmtepomp wordt vaak genoemd als alternatieve verwarmingsmethode. Deze kan echter niet zomaar in elke woning worden geplaatst. Een van de eisen voor een goed werkende warmtepomp is namelijk isolatie. Als je woning niet geschikt is voor een warmtepomp, kan de warmtepompboiler als alternatief kan worden gekozen voor het verwarmen van water. 

Subsidie
Ontvang tot €725

Een warmtepompboiler is een milieuvriendelijke en energiezuinige manier om tapwater te verwarmen. De overheid moedigt het gebruik hiervan aan. Het is daarom mogelijk om subsidie aan te vragen via de ISDE-regeling die loopt tot 2025. De subsidie kan daarbij oplopen tot zo’n 30% van het aankoopbedrag. 

Lees hier meer over het aanvragen van subsidie.

Welke warmtepompboiler heb ik nodig?

Aantal liter

Een warmtepompboiler van 200 liter is geschikt voor huishoudens met 1-3 personen, terwijl een 260 liter boiler geschikt is voor huishoudens met 3-5 personen. Als je alleen woont of met z'n tweeën bent, is een 100 of 150 liter boiler meestal voldoende. In grotere huishoudens is een boiler van 260 liter meer geschikt. 

Het waterverbruik is ook belangrijk bij het kiezen van de juiste grootte van de boiler. Als je bijvoorbeeld veel warm water gebruikt voor het douchen, baden of wassen, dan heb je een grotere boiler nodig. Het is daarom belangrijk om een inschatting te maken van het waterverbruik van je huishouden.

Met of zonder warmtewisselaar

Er zijn warmtepompboilers met en zonder warmtewisselaar. Een warmtepompboiler met warmtewisselaar is aan te sluiten op andere verwarmingsbronnen zoals een pelletkachel of op zonnecollectoren. Hierdoor maximaliseer je je energie-efficiëntie en is het een duurzame oplossing.

Een warmtepompboiler zonder wisselaar verwarmt het water volledig op warmte uit de omgeving en is niet aan te sluiten op andere verwarmingsbronnen.

Kristiaan die onderhoudswerkzaamheden uitvoert aan boiler
Installatie en onderhoud
We helpen u graag!

Onze vakkundige medewerkers helpen je graag met het installeren van de warmtepompboiler.

Vraag hier een vrijblijvende installatie offerte aan. 

Onderhoudswerkzaamheden aan een boiler
Garantie
3 tot 5 jaar garantie
Je ontvangt 3 tot 5 jaar garantie op een warmtepompboiler. Lees hier meer over de garantie
Overige vragen
Bestelling, levering en nog veel meer
Heb je nog vragen? Meer informatie vind je via de veelgestelde vragen of neem gerust contact met ons op! 

Overige vragen 

 

Kan ik een warmtepompboiler gebruik om mijn huis te verwarmen?

Nee, het gebruik van een warmtepompboiler is specifiek gericht op het verwarmen van tapwater. Een warmtepompboiler heeft namelijk een capaciteit berekend op het verwarmen van tapwater en zou dus vermogen tekortkomen als er hiermee een ruimte of zelfs huis verwarmd moet worden.

Hoe lang kan ik douchen met een warmtepompboiler?

De warmwatertank van de warmtepompboiler heeft een aantal uur tijd nodig om helemaal op te warmen. Als je een boilervolume van 200 liter hebt, kun je ongeveer 25 minuten douchen (uitgaande van een standaard douchekop).

Waar moet ik rekening mee houden bij de aanschaf van een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler kan redelijk veel ruimte in beslag nemen. Als je beperkt in ruimte zit, dan bestaat de kans dat het niet heel efficiënt is om te gebruiken. In de meeste gevallen zal een warmtepompboiler de lucht van buiten aanzuigen en ook weer naar buiten uitblazen. Mocht de warmtepompboiler in een grote geventileerde ruimte geplaatst worden is het niet nodig om deze gaten naar buiten te boren.

Verder is het belangrijk om te weten dat een warmtepompboiler van 100 liter, maar ook in grotere capaciteiten, geluid maakt. Nu zijn ze zo stil mogelijk, maar dat neemt niet weg dat een gemiddelde warmtepompboiler te horen is, wat kan storen.

Tot slot is misschien nog wel het belangrijkste directe effect van de warmtepompboiler als je hem in de binnenruimte plaatst, dat het de ruimte koelt. Het onttrekt in het proces immers de warmte uit de ruimte, waardoor de ruimte in kwestie gekoeld zal worden.

 

Vragen of opmerkingen? Wij staan voor u klaar!

Wij zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.00 - 17.00 uur.