Naar inhoud
0

Monoblock warmtepomp

Een monoblock warmtepomp is een handige manier om je huis te verwarmen op een milieuvriendelijke en energiezuinige manier. In plaats van twee aparte delen, zoals bij andere warmtepompen, heeft een monoblock slechts één unit. Deze unit kan warmte halen uit de lucht, de grond of zelfs bodemwater.

Behalve het verwarmen van je huis, kan een monoblock warmtepomp ook zorgen voor warm water in de keuken en badkamer. Het fijne aan een monoblock is dat het meestal minder energie verbruikt dan traditionele verwarmingssystemen, waardoor je kunt besparen op je energierekening.

Een groot voordeel van een monoblock warmtepomp is dat het koelsysteem gesloten is, waardoor er minder onderhoud nodig is en het vriendelijker is voor het milieu. Bij andere warmtepompen wordt vaak wel een koudemiddel gebruikt.

Door subsidies zoals de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) wordt het financieel aantrekkelijker om een monoblock warmtepomp aan te schaffen. Het kan vooral handig zijn voor oudere huizen met minder isolatie, omdat een monoblock warmtepomp beter presteert in deze situaties.

heat-pump-index
Ontdek welke boiler of warmtepompboiler het best bij jouw situatie past.
Invullen duurt ongeveer 30 seconden
Filter
Prijs
tot
Energielabel
Hoogte (cm)
tot
Een moment a.u.b.…

Milieuvriendelijk

Een van de belangrijkste voordelen van een monoblock warmtepomp is het gegeven dat de gebruikte koelvloeistof in een gesloten circuit zit. Er zijn geen koeltechnische handelingen noodzakelijk bij zowel de installatie van, als het onderhoud aan deze systemen. Dat is beter voor het milieu en daarbij goedkoper. Daar waar in een split warmtepomp nog wel gebruik gemaakt wordt van een koudemiddel. Bij een monoblock warmtepomp stroomt er water door de leidingen. Ook heeft een monoblock warmtepomp een relatief groot verdamperoppervlak. Dit leidt tot een hogere COP, een hoger rendement en een groter temperatuurbereik. Zeker bij woningen met een lagere isolatiewaarde maakt dit de monoblock warmtepomp tot een interessante optie.

Subsidie

Bij de investering in een monoblock warmtepomp kun je subsidie aanvragen. Het maakt de aankoop financieel aantrekkelijker. Kijk eens naar de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Deze subsidieregeling biedt niet alleen een financiële tegemoetkoming bij de investering in een monoblock warmtepomp, maar bijvoorbeeld ook bij isolerende maatregelen en de aanschaf van een elektrische kookvoorziening. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland lees je hier meer over. De regeling loopt nog tot 2025. Ieder jaar wordt de subsidiepot opnieuw gevuld.