pixel
Naar inhoud
0

Alle warmtepompboilers

Bekijk op deze pagina alle warmtepompboilers die beschikbaar zijn bij BoilerGarant. Deze warmtepompboilers zijn kwalitatief erg sterk. Kopen bij BoilerGarant heeft verschillende voordelen:

  • Je krijgt 3 tot 5 jaar garantie op je warmtepompboiler 
  • De installatie van de warmtepompboiler is mogelijk door onze installateurs
  • Als je zelf wilt installeren, is dit mogelijk met installatiehandleiding.
Een moment a.u.b.…

Wat zijn warmtepompboilers?

Onderdeel van de energietransitie is het doel om van het gas af te gaan en daarom wordt er naar alternatieve middelen gekeken om te verwarmen. Wat hierin natuurlijk vaak ter sprake komt is de zogeheten warmtepompboiler, maar dit middel is niet voor elke woning geschikt. Bovendien hangt de haalbaarheid onder andere af van de isolatie. Wanneer een warmtepomp geen optie is, sluit dat het gebruik van een warmtepompboiler echter niet uit.

Dit is een wat kleinere, maar wel duurzame stap vooruit. De warmtepompboiler is namelijk niet afhankelijk van de woningisolatie en is vooral bedoeld om warm tapwater te maken. Ofwel, warm water uit de kraan en warm douchewater. Op deze manier wordt er al voor een vorm van verwarmen gekozen die niet langer gebruik maakt van gas en dat is natuurlijk per definitie winst, ook wanneer een gewone warmtepomp voor de centrale verwarming niet haalbaar is.

De werking van warmtepompboilers

Een warmtepompboiler werkt op basis van de warmte in de omgeving. Die wordt namelijk door de warmtepompboiler opgezogen en langs een warmtewisselaar gestuurd. De warme lucht zal via deze warmtewisselaar verdampen tot een gas, en dit gas komt vervolgens bij de compressor terecht. Deze drukt het gas samen met als resultaat dat de temperatuur zal stijgen en dat wordt gebruikt om het water te verwarmen.

Het warme gas wordt namelijk door een tweede warmtewisselaar gestuurd richting het buffervat van de warmtepomp, waar het de warmte afgeeft aan het water. Dat warme water is vervolgens direct uit de kraan of in de douche te gebruiken. Aangezien het gas z’n warmte heeft verloren, zal het weer teruggestuurd worden en de druk wordt met behulp van een expansieventiel verlaagd. Hierdoor kan het proces opnieuw gestart worden en daardoor is er altijd beschikking over warm water middels een warmtepompboiler.

Wanneer kiezen voor een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is een mooie tussenstap, wanneer een reguliere warmtepomp niet mogelijk is. Als je toch je steentje wilt bijdragen aan de energietransitie en aan het einde van de rit wilt besparen op je gasverbruik, dan is een warmtepompboiler een goede keuze. Het is per definitie een stap vooruit, omdat je niet langer gas nodig hebt om water op te warmen.

Gezien gas erg duur is en het doel van de overheid toch is om daar vanaf te stappen, is het een doelgerichte oplossing om in ieder geval tapwater op deze manier te verwarmen. Mocht een warmtepomp niet mogelijk zijn vanwege gebrekkige isolatie, dan kan dat altijd op een later moment nog na het beter isoleren van de woning. Voor de warmtepompboiler maakt dat echter niet uit, omdat het niet van isolatie afhankelijk is.

Je kiest dus voor deze optie als je wilt besparen op gas en wanneer de isolatie te wensen overlaat, en natuurlijk als je een bijdrage wilt leveren aan het klimaat. Dan is dit een veel schonere optie.

Warmtepompboiler subsidie

De overheid moedigt burgers aan om over te stappen naar meer duurzame middelen en hieronder valt ook de warmtepompboiler. Het is zodoende mogelijk om subsidie aan te vragen voor de aanschaf van een dergelijk systeem. Dit varieert qua bedrag een beetje naargelang de aanschaf van de warmtepompboiler. Weet dat de subsidie kan oplopen tot ongeveer 30% van het aankoopbedrag, wat dus behoorlijk in de portemonnee kan schelen. 

Aangezien een warmtepompboiler niet de meest goedkope aankoop is, kan dit in de honderden euro’s lopen. De subsidieregeling valt onder een breder plan voor subsidie vanuit de overheid, met als doel om te verduurzamen en deze regeling loopt momenteel tot 2025. In feite komt u dus in aanmerking voor subsidie bij de aanschaf van een warmtepompboiler. Een belangrijke nuance is dat de warmtepomp geïnstalleerd moet zijn door een erkend installatiebedrijf. Enkel dan komt u in aanmerking.

Waar pas je een warmtepompboiler toe? 

Er zijn verschillende redenen om een warmtepompboiler toe te passen. Zo is het een uitstekende optie om over na te denken wanneer de elektrische boiler verouderd of aan vervanging toe is. Dit levert namelijk een flinke energiebesparing op, omdat het een stuk zuiniger is dan een elektrische boiler. Daarnaast is het, zoals reeds omschreven, een uitstekend alternatief voor het gebruik van gas en het werkt uitmuntend als middel om tapwater te verwarmen.

En als je over zonnepanelen beschikt, dan is het mogelijk om de warmtepompboiler van 200 liter daarop aan te sluiten, waarmee de energievoorziening als het ware gratis is. Ook kan het uitstekend dienst doen als er meer sanitaire ruimtes bijkomen in je woning, bijvoorbeeld een tweede badkamer. Dan is het een duurzame oplossing om ook daar het tapwater met dit systeem te verwarmen. Weet echter wel dat de warmtepompboiler het beste op de begane grond geplaatst wordt, vanwege de ruimte en een efficiënte werking.

Welke impact heeft een warmtepompboiler op mijn woning? 

De directe impact van een warmtepompboiler is dat er voor kraan- en douchewater niet langer gas nodig is om het op te warmen.

Een andere impact op je woning is meer in de portemonnee te voelen. Het is namelijk een zeer energiezuinig middel en je hoeft er niet specifiek extra isolatie voor aan te leggen als het daaraan schort. De keerzijde is wel dat de kleinste warmtepompboiler van 200 liter al een behoorlijk fors apparaat is en dat je daar de nodige ruimte voor moet opofferen. Ook het aansluiten vereist in veel gevallen het nodige werk, wat weer impact op de eventueel weggewerkte leidingen kan hebben. 

Verkeerde toepassingen warmtepompboilers

Het gebruik van een warmtepompboiler is specifiek gericht op het verwarmen van tapwater. Het komt echter voor dat het ook ingezet wordt als manier om een woning in zijn geheel te verwarmen, maar dat is niet de bedoeling. Allereerst heeft het systeem daar niet de capaciteit voor, want er is veel meer vermogen nodig, daarnaast hangt de effectiviteit van de isolatie af en daar wordt bij een systeem als deze geen rekening mee gehouden.

Het is dus zeer belangrijk om te weten dat het niet gebruikt kan worden voor woningverwarming, ook al wordt daar soms mee geadverteerd. Dit is een foutieve toepassing en wettelijk gezien zelfs verboden, omdat een warmtepompboiler van 200 liter of groter niet aan de eisen voldoet. Daarnaast heeft het direct een effect op de energierekening, wat je dus in de portemonnee zult voelen. Bij BoilerGarant heb je de garantie dat de warmtepompboilers uitsluitend voor tapwater verwarmen bedoeld zijn en ook als zodanig geïnstalleerd worden.