Naar inhoud
0

Wat kost het om een bad te nemen?

Er is niks zo ontspannen dan na een lange, vermoeiende dag, een extra warm bad te nemen. Het liefst plan je daar veel tijd voor in, zoek je een heerlijk geurende badolie en sluit je je af van de wereld, enkel in het gezelschap van een boek of fijne serie op de tablet. Met de stijgende energieprijzen is het nemen van een bad helaas geen vanzelfsprekendheid meer. Ook in het kader van duurzaamheid kan men vraagtekens zetten bij hoe vaak het nemen van een bad verantwoord is. Om zicht te krijgen op hoeveel het kost om een bad te nemen, is het handig om inzicht te krijgen in hoeveel water in een bad gaat en uit te rekenen wat het waterverbruik voor 1 persoon is. Hiermee kan de vraag 'wat kost een bad vol warm water?' beantwoord worden.

Hoeveel water in een bad?

Hoeveel water in een bad gaat, is natuurlijk afhankelijk van het volume van het bad en van de kenmerken van de persoon die er inzit. Het is natuurlijk niet hetzelfde om een bad van 1.20 meter lang te vullen dan een bad van 1.80 lang te vullen. Hoeveel liter zit er dan in een badkuip? Gemiddeld heb je als volwassenen tussen de 120 en 150 liter water nodig om een bad zodanig te vullen dat de waterhoogte comfortabel is. Dat wil zeggen dat je voor een groot deel onder water ligt in je bad.

Waterverbruik 1 persoon

Natuurlijk is het waterverbruik van 1 persoon niet gelijk aan het verbruik van meerdere personen. Als we het hebben over een eenpersoons huishouden, dan zit het dagelijkse verbruik van kraanwater op ongeveer 108 liter per dag. Als je ervan uitgaat dat een persoon elke week een keer in bad gaat, dan zit je al tussen de 480 en 750 liter per maand. Dit loopt enorm op als het een groter gezin betreft en iedereen besluit om regelmatig in bad te gaan.

Hoeveel kost een bad nemen?

Naast hoeveel water er in een bad wordt gebruikt, speelt ook de temperatuur van het water een rol in de kosten. De temperatuur die als ideaal wordt aangegeven voor een warm bad is 38 graden. Leidingwater is gemiddeld 10 graden als het uit de kraan komt, dus er moeten veel kosten worden gemaakt voor het opwarmen van het water. Bij een bad van 120 liter en een kWh prijs van € 0,40 kost dit ± € 1,56 en bij een bad van 140 liter kost dit ± € 1,83 afhankelijk van het type boiler dat je gebruikt. Over het algemeen liggen de kosten met een gasboiler lager dan met een elektrische boiler, mits je beschikt over zonnepanelen dan kun je namelijk je water opwarmen zonder stroom te hoeven kopen. Een andere optie is natuurlijk een duurzame zonneboiler of warmtepomp. In dat geval merk je het op de lange termijn in je portemonnee, omdat je op jaarbasis bespaart, maar is er wel een hoge, initiële investering nodig is.

Wat kost het om een bad te nemen

De geschikte boiler voor jouw warme bad

Ben je op zoek naar een goede boiler om alsnog dat warme bad te kunnen nemen, zonder daarvoor veel geld te moeten betalen? Kies dan voor een energiezuinige boiler. Op deze manier kun je duurzaam water verwarmen door gasaanvoer te vermijden en bespaar je op de kosten. Een voorbeeld van energiezuinige boilers zijn de boilers van de Tesy ModEco lijn, verkrijgbaar bij BoilerGarant. Ze zijn voorzien van INSUTECH Plus-technologie, waardoor het energieverlies tot wel 16% afneemt.

Als je beschikt over een palletkachel is een elektrische boiler met wisselaar een goede oplossing. Dankzij de ingebouwde high-efficiency warmtewisselaar kan er naast elektriciteit ook opgewarmd water worden gebruikt om de boiler op te warmen. Een andere, zeer zuinige optie, is de warmtepompboiler. Een voordeel hiervan is dat er subsidies zijn voor het financieren van een warmtepompboiler, omdat het bijdraagt aan de verduurzaming. Ook deze warmtepompboilers zijn verkrijgbaar bij BoilerGarant.

Tesy elektrische boiler 100 liter Modeco Smart
Tesy elektrische boiler 100 liter Modeco Smart
  • Energielabel: B
  • Nominale spanning (V): 230
  • Nominaal vermogen (W): 2400
  • Netto gewicht (kg): 25.75
650,00
Op voorraad

Lees ook deze blogs