Naar inhoud
0

Traditionele verwarming vervangen door elektrische verwarming

Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat het noodzakelijk is om te verduurzamen. Ook voor de overheid is dit een belangrijk speerpunt. Het streven is dan ook om in 2050 gasvrij te zijn en de komende jaren de traditionele verwarming te vervangen door milieuvriendelijke alternatieven. Toch klinkt dit makkelijker dan dat het in werkelijkheid is. Op dit moment is meer dan 91% van de huishoudens nog afhankelijk van gas voor de verwarming van hun woning. Enerzijds brengt het verduurzamen zeer hoge kosten met zich mee, anderzijds voldoen niet alle woningen aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de meest duurzame opties. Ondanks de hobbels op de weg, blijft het van groot belang om toch stappen te ondernemen richting elektrisch verwarmen.

Waarom de traditionele verwarming vervangen?

Zoals eerder benoemd, is de belangrijkste reden om de traditionele verwarming te vervangen de noodzaak om van aardgas af te stappen en over te gaan op een fossielvrije warmtebron. De klimaatcrisis is een realiteit, net als het feit dat aardgas niet eindeloos beschikbaar is. Door over te stappen van gas naar stroom kan de CO2 uitstoot aanzienlijk verminderd worden, wat stukken beter is voor het milieu. Hoe belangrijk verduurzamen ook is, het moet natuurlijk wel betaalbaar zijn. De traditionele verwarming vervangen vergt wellicht een redelijke investering, maar kan op de lange termijn wel leiden tot een forse besparing op de energiekosten. Het is dan ook absoluut de moeite waard om uit te rekenen. Dit is zeker het geval wanneer je beschikt over zonnepanelen, waardoor de gaskosten verdwijnen maar er minder kosten worden gemaakt door de elektrische verwarming.

Waar moet je aan denken bij het vervangen van de traditionele verwarming?

Bij het vervangen van de traditionele verwarming is het essentieel om alle factoren goed in kaart te brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de isolatie van de woning, het gas– en stroomverbruik, welke ruimtes verwarmd moeten worden en het beschikbare budget. Zo is het bij het installeren van een elektrische lucht warmtepomp voor elektrisch verwarmen belangrijk om over voldoende budget (minstens 10.000 euro), genoeg plek (vergelijkbaar met een grote koelkast) en een goed geïsoleerd huis (zoals nieuwbouwwoningen van na 2000) te beschikken. Daarbij moeten er rekening worden gehouden met de aanschaf van duurzame radiatoren of de installatie van vloerverwarming.

Ben je in het bezit van een combi cv-ketel? Dan moet er rekening mee worden gehouden dat wanneer je besluit om de cv-ketel te vervangen door elektrische verwarming, er ook een alternatief moet komen voor het verwarmen van het water. Hiervoor kan een elektrische boiler geïnstalleerd worden. Er zijn diverse soorten boilers beschikbaar, welke passend is, is afhankelijk van je behoeftes en de kenmerken van je woning. Zo kan er gekozen worden voor een warmtepompboiler en elektrische boilers met of zonder wisselaar.

Producten van BoilerGarant die de traditionele verwarming vervangen

Bij BoilerGarant vind je een breed assortiment van elektrische kachels die de traditionele verwarming kunnen vervangen. Zo zijn er paneelconvectors die gemakkelijk op te hangen zijn en heel snel grote ruimtes elektrisch verwarmen. Deze paneelconvectors zijn van het merk Tesy: een topmerk met kwalitatief zeer goede producten. Zowel de modellen uit de Conveco als uit de Heateco serie zijn uitgerust met functionaliteiten die bijdragen aan het besparen van energiekosten. Een voorbeeld hiervan is de open raam/deur detectie, waarmee de kachel detecteert of er een raam of deur open staat en overgaat naar een energiebesparende stand. Ook is het mogelijk om de kachels via Wifi te bedienen.

Airco's om de traditionele verwarming mee te vervangen

Naast een elektrische kachel, is het ook mogelijk om te zorgen voor elektrische verwarming door gebruik te maken van een airconditioning. Als er meerdere ruimtes verwarmd moeten worden, is een Multi-split unit airco aan te raden. Bij AircoGarant is een brede keuze aan modellen beschikbaar van gerenommeerde merken, die aansluiten op de verschillende behoeftes van klanten. Wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal dankzij de inverter technologie zuinig en geruisloos verwarmen. Een voordeel van airco als verwarming ten opzichte van de traditionele verwarming, is dat het niet nodig is om het hele huis te verwarmen, maar dat er gekozen kan worden om alleen de ruimte te verwarmen waar men zich op dat moment bevindt.

Ontdek welke boiler of warmtepompboiler het best bij jouw situatie past.

Invullen duurt 30 seconden

Lees ook deze blogs