Naar inhoud
0

Wat is goedkoper: gas of stroom?

In een tijd van stijgende energieprijzen en behoefte aan duurzaamheid is het voor veel mensen belangrijk om goed af te wegen wat de goedkoopste optie is, zonder dat dit ten koste gaat van het milieu. Een van de afwegingen die moet worden gemaakt, is de keuze voor gas of stroom als het gaat om de (centrale) verwarming en het warme tapwater in een woning. In eerste instantie kan elektriciteit wellicht de minst kostbare optie lijken. Toch is dit regelmatig niet het geval en blijkt gas in een aantal gevallen alsnog goedkoper te zijn. Daarbij dient natuurlijk ook rekening te worden gehouden met een ander aspect, dat momenteel cruciaal is met oog op duurzaamheid: stroom is milieuvriendelijker dan gas. Of elektriciteit voor u daadwerkelijk goedkoper is dan gas, dat is geheel afhankelijk van uw situatie.

Kosten gas of stroom

Gas is goedkoper dan stroom, maar op het moment dat je zonnepanelen hebt,dan wek  je jouw eigen stroom op, waardoor het dus wel degelijk goedkoper wordt om elektrische apparaten te gebruiken. Welke optie uiteindelijk goedkoper is, gas of stroom, is heel erg afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden. In een heel groot aantal gevallen blijkt de keuze voor stroom namelijk voordeliger uit te vallen dan gas. Heb je toegang tot groene stroom omdat je zonnepanelen hebt? Dan is het uitermate voordelig om de cv-ketel te voeden met water dat is verwarmd middels in een elektrische boiler. Hierdoor kan er bespaard worden op het gas dat anders gebruikt zou worden voor het verwarmen van uw tapwater.

Het kan ook voordeliger zijn om de centrale verwarming gedeeltelijk te vervangen door zuinige, elektrische verwarming, zeker als het niet altijd nodig is om alle ruimtes in het huis tegelijkertijd te verwarmen. Een elektrische kachel of een inverter airco welke verwarmt, behoort dan tot de mogelijkheden. Los van de kosten die zijn verbonden aan gas of stroom, is er een andere belangrijke factor waarmee rekening moet worden gehouden, en dat is de behoefte aan verduurzaming. In het kader van deze verduurzaming, zijn er vanuit de overheid een aantal maatregelen genomen die op langere termijn de keuze voor stroom voordeliger maken. Denk hierbij aan de hogere belasting op gas of het grote aantal subsidies dat wordt toegekend om de overstap van gas naar stroom aantrekkelijker te maken.

Wat is goedkoper: gas of stroom?

Behoefte aan verduurzaming

In Nederland is verduurzamen een prioriteit. Verduurzamen betekent geleidelijk overgaan naar groenen energie en de CO2 uitstoot verminderen. Het streven is dat Nederland in 2050 geheel gasvrij is want aardgas is een fossiele brandstof die zorgt voor CO2 uitstoot en bovendien een keer op raakt. Dit betekent dat er op den duur moet worden gezocht naar alternatieven voor gas. Natuurlijk is het voor veel mensen niet haalbaar om de overstap van gas naar elektra in een keer te maken. Niet altijd is het een optie om zonnepanelen te plaatsen of een warmtepomp te installeren. Het kan te kostbaar zijn of wegens een gebrek aan ruimte. Dit betekent echter niet dat er niet al stappen gezet kunnen worden waardoor uiteindelijk elektrisch goedkoper blijkt te zijn.

Verschillende manieren om te verduurzamen met BoilerGarant

BoilerGarant biedt een aantal oplossingen aan die kunnen helpen om te verduurzamen. Zo heeft BoilerGarant enkel energiezuinige boilers in het assortiment met energielabel B. Ga je voor een SMART – boiler, krijg je een nog zuinigere werking omdat deze boilers patronen ontdekken in je huishouden. Als een warmtepomp te kostbaar is of de woning niet geschikt is om verwarmd te worden met een warmtepomp kan er ook voor een tussenoplossing worden gekozen: een warmtepompboiler om te voorzien in warm water. Ook is het bij BoilerGarant mogelijk om elektrische kachels aan te schaffen, die als aanvulling of gedeeltelijke vervanging van de centrale verwarming kunnen dienen. De paneel convectors kunnen in korte tijd zeer snel een grote ruimte verwarmen. Met ditzelfde doel, kan een airco die kan verwarmen worden ingezet: airco´s creëren geen warmte maar verplaatsen het. Ze halen energie uit de buitenlucht welke ze vervolgens naar binnen verplaatsen zodat het binnen lekker warm word. Hierdoor heeft een airco een rendement tot wel 500%.

Advies elektrisch goedkoper BoilerGarant

Het is zeer lastig om goed zicht te krijgen op de exacte kosten gas of stroom en zicht te krijgen op de mate waarin een gedeeltelijke overstap naar meer elektra en minder gas voordelig uitpakt wat betreft de kosten. BoilerGarant beschikt over een team van deskundigen die eerlijk advies kunnen verstrekken over de kostenbesparing die een elektrische kachel of boiler zou kunnen betekenen in jouw geval. Mocht je hier gebruik van willen maken, laat het dan telefonisch of via het online contactformulier weten. De monteurs van BoilerGarant zij STEK – gecertificeerd en zijn daarom ook bevoegd om airco’s te plaatsen, indien gewenst.

Lees ook deze blogs

Cv-ketel vervangen voor een boiler

Neem een stap in de verduurzaming van je woning door de cv-ketel te vervangen voor een boiler in combinatie met elektrische verwarming. Lees in ons blog hoe je dit kunt doen.