Naar inhoud
0

Wat kost het om te douchen?

Douche

Hoe we tegen hygiëne aankijken en de sanitaire mogelijkheden die we tot onze beschikking hebben, zijn de afgelopen 100 jaar flink veranderd. Men is van eens per week met de hele familie een snelle wasbeurt in dezelfde teil, naar minstens een keer per dag douchen gegaan. Voor velen is het douchen, naast een vast onderdeel van de dagelijkse verzorging, ook een genietmomentje binnen een volle dag geworden, met even wat tijd voor jezelf. In de ochtend, om goed wakker te worden en relaxed de dag te beginnen, in de avond om te ontspannen voor het slapen gaan. In het kader van verduurzaming en kostenbesparing bij stijgende energieprijzen, is het wellicht niet verkeerd om een aantal zaken te overwegen, zoals wat kost het om te douchen, wat verbruikt een douche en wat kost water per m3? Op de hoogte zijn van wat het waterverbruik is, helpt ook om een passende boiler te kiezen.

Hoeveel water verbruikt een douche per minuut?

Wat verbruikt een douche nou eigenlijk? Dit is een veel gestelde vraag als men zicht probeert te krijgen op het waterverbruik. Gemiddeld verbruikt men bij het douchen 6 liter water per minuut. Maar dit is natuurlijk afhankelijk van de douchekop die je gebruikt. Heb je een waterbesparende douchekop, dan zal het verbruik een stuk lager liggen dan bij een regendouche. De handleiding van je douchekop kan je exact vertellen hoeveel water ermee verbruikt wordt per minuut.

De regendouche is zeer populair geworden de afgelopen jaren en veel mensen hebben er een aangeschaft. Wat men vaak niet weet, is dat een regendouche veel meer gaatjes heeft en dat de waterdruk, om water uit al deze gaatjes te laten komen heel hoog moet zijn. Bij een regendouche kom je dus al snel uit op 15 liter water per minuut. Een gemiddelde douchebeurt zit rond de 8 minuten, waardoor het verschil tussen een waterbesparende douchekop en een regendouchekop al op 72 liter water zit.

Waterverbruik voor 1 persoon

Het gemiddelde waterverbruik van 1 persoon is rond de 52.000 liter (52 m³) per jaar. Bij een gezin pakt de berekening per persoon wat voordeliger uit, omdat een aantal zaken hetzelfde blijven voor een of meerdere personen. Meer dan de helft van het water dat per dag per persoon wordt verbruikt, wordt gebruikt om te douchen en de WC door te spoelen. Dit betekent dat het douchen een belangrijke kostenpost is als we het over water en het verwarmen van water hebben.

Wat kost het om te douchen?

Wat water per m3 kost, is een belangrijk gegeven om te berekenen wat het kost om te douchen. In 2022 kostte water 0,87 euro per kubieke meter oftewel 1000 liter. De prijs van het water is dus niet heel hoog. Bepalend voor wat het kost om te douchen, is wat je betaalt voor het opwarmen van het water. Dit is weer afhankelijk van het soort gebruikte energie en het type installatie. In principe is gas goedkoper dan elektriciteit, maar in het kader van verduurzaming is het belangrijk om stapsgewijs over te gaan naar groene energie en de uitstoot van CO2 zo veel mogelijk te vermijden. Stroom is milieuvriendelijker dan gas, want het is geen fossiele brandstof. Idealiter zoekt men dus een installatie die werkt op stroom en tegelijkertijd ook helpt om kosten te besparen.

De geschikte boiler voor jouw warme douche

Om jouw dagelijkse douche zo duurzaam en goedkoop mogelijk te houden, is het belangrijk om een geschikt alternatief op een gasboiler of cv-ketel te vinden, wat neerkomt op douchen op elektriciteit. Een waterpomp is de ideale optie, maar deze is echter niet voor iedereen weggelegd. De kosten die zijn verbonden aan het aanschaffen van een warmtepomp zijn enorm hoog. Daarnaast is de warmtepomp enkel rendabel als de woning ook goed geïsoleerd is.

Een goede tussenstap is de warmtepompboiler, die zeer energiezuinig is en waar ook subsidies voor gegeven worden. Als je beschikt over een zonneboiler is het mogelijk om een elektrische boiler met ingebouwde warmtewisselaar te installeren. Is dit niet het geval? Dan is een energiezuinige boiler ook een optie. Een goede keuze is daarbij de Tesy ModEco lijn, verkrijgbaar bij BoilerGarant. Deze boilers zijn voorzien van INSUTECH Plus-technologie die een afname van het energieverlies met wel 16% mogelijk maakt.

Lees ook deze blogs