Vanwege het coronavirus is onze showroom gesloten voor niet noodzakelijk bezoek. Wil je meer informatie krijgen over onze producten? Of wil je een advies van ons? Dan zijn wij via de mail te bereiken: info@boilergarant.nl. Ook kun je ons bellen op 0342 - 430899. Lees hier meer informatie. 
984 klanten geven ons een 8,8

Water boiler ontkalken

Zelf kalk verwijderen uit de boiler is prima te doen als je een beetje handig bent. BoilerGarant vertelt je precies hoe je dit moet doen. Let wel op: je moet de onderdelen van de boiler een nachtje laten weken in azijn. Je hebt dus een tijdje geen (warm) water. Houd hier rekening mee en plan dit in voor jezelf zodat het goed uitkomt. Je wilt geen boze huisgenoten. 

Stap 1: bereid het ontkalken voor

 • Als je een elektrische boiler hebt, sluit je eerst de stroomtoevoer af. Bij een gasboiler draai je de gaskraan dicht. Draai ook de kraan voor de watertoevoer naar de boiler dicht en eventueel ook de hoofdkraan van het water.
 • Vervolgens is het zaak om het water uit het systeem te laten lopen. Koppel de koudwater invoer voorzichtig los. Als het goed is blijft het water op vacuum in de boiler hangen. Zet daarna de warmwaterkraan open en door het wegvalllen van het vacuum komt het water uit de koudwaterzijde van de boiler lopen. Maak hiervoor eerst een boiler aan de boiler zodat het water afgevoerd kan worden.
 • Tip: vul in de keuken wat flessen voor drinkwater en vang verder het water op in de badkuip of in emmers, zodat je daarmee de wc kan doorspoelen in de tijd dat je geen water hebt. Zo verspil je bovendien niets.

Stap 2: Het ontkalken van de boiler

 • Om zeker te weten dat je alle onderdelen en snoeren die je loskoppelt weer op de goede plek terug kunt plaatsen, is het slim om ofwel op te schrijven wat je doet, ofwel foto’s te maken van de oorspronkelijke staat. Zo kan je alles makkelijker terug zien. 
 • Zet een emmer of plastic bak onder de boiler. Aan de onderkant van de boiler zit een ventiel; draai deze open en laat het restwater in de boiler eruit lopen.
 • Aan beide kanten van de thermostaat zitten elektrische verbindingen die je los moet maken. Nu kun je de thermostaat en de weerstand uit de boiler verwijderen.
 • Er bestaan natte en droge weerstanden. Een droge weerstand is te herkennen het zandachtige steen; deze is erg kwetsbaar en daar moet je extra voorzichtig mee zijn.
 • Borstel de weerstand en de thermostaat voorzichtig schoon (geen staalborstel gebruiken!) en leg ze een nacht te weken in een mengsel van half water, half azijn.
 • De binnenkant van de boiler kan je met de hand schoonmaken. Als er grote brokken kalk zijn, kan je die gewoon wegbreken. Met een vochtige doek of spons met water en azijn kan je verder de binnenkant schoonvegen.
 • Op het laatst afnemen met een schone, vochtige doek.
 • De volgende dag spoel je de verwarmingsweerstand en thermostaat af met schoon water. Plaats ze weer terug en verbind alles weer zoals het oorspronkelijk aangesloten was.
 • Sluit gas, water en elektrisch weer aan.

Hoe vaak moet mijn boiler ontkalkt worden?

Hoe vaak je moet ontkalken is afhankelijk van je waterverbruik en van hoe hard het water in jouw regio is. Dit varieert van minstens 1 keer per jaar, tot 1 keer in de 5 jaar. Is je waterverbruik hoog en komt er in jouw gemeente erg hard water uit de kraan, dan kan je ook de installatie van een waterontkalker overwegen.

Het mooiste is natuurlijk...

Om gewoon te werken met een anti-kalk boiler. Hiermee hoef je nooit meer je boiler te ontkalken. Dat scheelt je een hoop gedoe en eventuele extra kosten. Bijkomend voordeel: je boiler blijft altijd presteren op topniveau en wordt niet beperkt door al het kalk in de boiler. Bij BoilerGarant hebben we verschillende anti-kalk boilers in het assortiment, dus neem gerust een kijkje op onze website. 


Bekijk anti-kalk boilers

Bekijk de anti-kalk boilers van BoilerGarant

Bekijk anti-kalk boilers« Terug naar overzicht

Lees ook deze blogs

Handige links

Bezorgkosten

Nederland
Wij rekenen geen verzendkosten voor boilers in Nederland. Voor onderdelen of accessoires rekenen we € 7,95 verzendkosten.
Bestelt u tegelijk met een boiler? Dan zijn er geen verzendkosten.

België
Naar België rekenen wij € 15,- verzendkosten voor boilers, onderdelen en accessoires. 

Betaalmogelijkheden


In onze webshop kunt u kiezen uit de volgende betaalmogelijkheden.
Afterpay (tot 250 euro)
iDeal
Creditcard
Via overboeking (product wordt pas verstuurd als de betaling binnen is)
Mister cash (voor onze belgische klanten)  

Betaalmogelijkheden in ons magazijn (bij afhalen)
Pinnen
Contant

 

Levertijd

Door de ruime voorraad van BoilerGarant heb je jouw boiler, airco of ander product snel in huis!

Maandag tot en met vrijdag
Bestel je op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag of vrijdag voor 16.00 uur? Dan versturen wij je bestelling nog dezelfde dag. 

In het weekend
Bestel je in het weekend? Dan versturen wij je bestelling op maandag.