Naar inhoud
0

Water boiler ontkalken

Zelf kalk verwijderen uit de boiler is prima te doen als je een beetje handig bent. BoilerGarant vertelt je precies hoe je dit moet doen. Let wel op: je moet de onderdelen van de boiler een nachtje laten weken in azijn. Je hebt dus een tijdje geen (warm) water. Houd hier rekening mee en plan dit in voor jezelf zodat het goed uitkomt. Je wilt geen boze huisgenoten. 

Stap 1: bereid het ontkalken voor

  • Als je een elektrische boiler hebt, sluit je eerst de stroomtoevoer af. Bij een gasboiler draai je de gaskraan dicht. Draai ook de kraan voor de watertoevoer naar de boiler dicht en eventueel ook de hoofdkraan van het water.
  • Vervolgens is het zaak om het water uit het systeem te laten lopen. Koppel de koudwater invoer voorzichtig los. Als het goed is blijft het water op vacuum in de boiler hangen. Zet daarna de warmwaterkraan open en door het wegvalllen van het vacuum komt het water uit de koudwaterzijde van de boiler lopen. Maak hiervoor eerst een afvoer aan de boiler zodat het water afgevoerd kan worden.
  • Het is aanbevolen om elke 2 jaar de anode van de boiler te controleren en eventueel te vervangen als dat nodig is. Mocht het dus al 3 jaar geleden zijn dat de boiler onderhoud heeft gehad kunt u beter zorgen dat u de anode in huis heeft voordat u onderhoud gaat doen zodat u deze ook gelijk kan vervangen. Alle anodes zijn te bestellen via onze website.

Onderhoudswerkzaamheden aan een boiler

Stap 2: Het ontkalken van de boiler

  • Om zeker te weten dat je alle onderdelen en snoeren die je loskoppelt weer op de goede plek terug kunt plaatsen, is het slim om foto’s te maken van de oorspronkelijke staat. Zo kan je alles makkelijk terug zien. 
  • Zet een emmer of plastic bak onder de boiler. Aan de onderkant van de boiler zit een ventiel; draai deze open en laat het restwater in de boiler eruit lopen.
  • Aan beide kanten van het element zitten elektrische verbindingen die je los moet maken. Nu kun je de elektra in de boiler eruit halen
  • Er bestaan natte en droge verwarmingselementen. Een droog element is te herkennen het zandachtige steen; deze is erg kwetsbaar en daar moet je extra voorzichtig mee zijn. Maar dit droge verwarmingselement hoeft niet schoon gemaakt te worden.
  • Borstel het element en de flens waar deze inzit voorzichtig schoon (geen staalborstel gebruiken!) en leg ze een nacht te weken in een mengsel van half water, half azijn. Let op, geldt alleen voor een natte verwarmingselementen! Droge element hoeven niet in azijn gedaan te worden.
  • De binnenkant van de boiler kan je met de hand schoonmaken. Als er grote brokken kalk zijn, kan je die gewoon wegbreken. Met een vochtige doek of spons met water en azijn kan je verder de binnenkant schoonvegen.
  • Op het laatst afnemen met een schone, vochtige doek.
  • De volgende dag spoel je de flens en het verwarmingselement af met schoon water. Plaats ze weer terug en verbind alles weer zoals het oorspronkelijk aangesloten was.
  • Sluit gas, water en elektrisch weer aan.

Kristiaan die onderhoudswerkzaamheden uitvoert aan boiler

Hoe vaak moet mijn boiler ontkalkt worden?

Hoe vaak je moet ontkalken is afhankelijk van je waterverbruik en van hoe hard het water in jouw regio is. Dit varieert van minstens 1 keer per jaar, tot 1 keer in de 5 jaar. Is je waterverbruik hoog en komt er in jouw gemeente erg hard water uit de kraan, dan kan je ook de installatie van een waterontkalker overwegen.

Het mooiste is natuurlijk...

Om een boiler van de Modeco serie aan te schaffen. Deze boilers hebben een droog, keramisch element wat ervoor zorgt dat de boiler minder last heeft van kalk dan een ander. Dat scheelt je een hoop gedoe en eventuele extra kosten. Bijkomend voordeel: je boiler blijft langer presteren op topniveau en wordt niet beperkt door al het kalk in de boiler. Bij BoilerGarant hebben we verschillende Modeco boilers in het assortiment, dus neem gerust een kijkje op onze website.

Lees ook deze blogs