Naar inhoud
Ontvang een geheel vrijblijvende offerte voor jouw boiler installatie! Klik hier voor meer details.
0

Nederland massaal op zoek naar elektrische alternatieven voor gas.

BoilerGarant waarschuwt voor mogelijk onbekende misvatting

Nijkerk, 23 januari 2023 - In 2022 werd bijna 40 miljoen keer gezocht naar verschillende alternatieven voor gasverbruikende producten. Dit blijkt uit onderzoek van BoilerGarant. Voornamelijk in de maand september raakte men in de ban van de gasprijzen. In deze maand werd er maar liefst 1.369.820 gezocht naar de actuele gasprijs in de zoekmachine van Google.

Dat de gemiddelde Nederlander geen zin heeft om in een koude woning te zitten blijkt wel uit de massale zoektocht naar alternatieven. De zoektocht naar warmtepompen, pelletkachels, koken op inductie, boilers, elektrische kachels en airco’s nam exponentieel toe. De Top 3 alternatieven voor gasgebruik in zoekvolume zijn: een elektrische kachel met een zoekvolume van 12.399.790, een elektrische (hybride) warmtepomp met een zoekvolume van 10.736.720 en koken op inductie met een zoekvolume van 6.382.100.

Een elektrische (hybride) warmtepomp

Eén van de populairste oplossingen is de elektrische warmtepomp. Het zoekvolume naar warmtepompen steeg in 2022 naar 10.736.730, een stijging van 151% ten opzichte van 2021. Een elektrische warmtepomp kan gebruikt worden om je huis te verwarmen en voor het warme water in de badkamer en keuken. Het huis dat verwarmt dient te worden, moet echter wel goed geïsoleerd zijn. Je kan ook kiezen voor een hybride warmtepomp, deze werkt samen met jouw cv-ketel. Het grootste deel van het jaar verzorgt de warmtepomp voor de verwarming. De cv-ketel springt bij op hele koude dagen en de warmtepomp de verwarming van jouw woning niet alleen kan faciliteren.

De storm op de warmtepompen leidt wel tot de nodige teleurstelling. Fabrikanten hebben namelijk grote problemen om aan deze vraag te kunnen voldoen. Door deze groeiende vraag is er namelijk een tekort aan chips ontstaan, welke essentieel zijn in het productieproces.

Koken op inductie

Een manier om afscheid te nemen van gasgebruik die al langer populair is, is het koken op inductie. In 2021 werd er in totaal 4.655.290 keer gezocht naar inductiekookplaten. Toch zorgt de stijgende gasprijs voor een stijging van 37% in het zoekvolume in 2022.

Elektrische boiler

Elektrische boilers zijn zeer functioneel om een grote hoeveelheid water in korte tijd op te warmen. Dit kan vervolgens gebruikt worden voor een warme douche of in de keuken. Voor aanbieders van boilers was 2022 een goed jaar. Een stijgend zoekvolume van 1.830.290 in 2021 naar 4.164.340 in 2022 en voldoende aanbod, zorgde voor een ongekende run op boilers.

Elektrische kachel

Om ruimtes te verwarmen zijn er verschillende alternatieven voor de ouderwetse gaskachel -verwarming. Eén daarvan is de elektrische kachel. In de zoekmachine steeg de oriëntatie naar een elektrische kachel met 132%!

Pelletkachel

Een ander populaire manier om jouw woning te verwarmen kan een pelletkachel zijn. Het zoekvolume steeg door de gascrisis in 2022, naar 4.3 miljoen. Toch kleven er flink wat nadelen aan dit alternatief. Het stoken van deze kachels zorgt namelijk voor veel fijnstof. Als heel Nederland een pelletkachel in huis neemt is dit erg slecht voor de gezondheid en het milieu.

Verwarmen met een airco

Een ander populaire manier om jouw woning te verwarmen kan een pelletkachel zijn. Het zoekvolume steeg door de gascrisis in 2022, naar 4.3 miljoen. Toch kleven er flink wat nadelen aan dit alternatief. Het stoken van deze kachels zorgt namelijk voor veel fijnstof. Als heel Nederland een pelletkachel in huis neemt is dit erg slecht voor de gezondheid en het milieu.

Oriëntatie naar opwekken duurzame energie in plaats van gas

Naast het oriënteren naar alternatieven voor gasgebruik, zocht de consument ook naar manieren om helemaal van het gas af te kunnen. De interesse om zelf energie op te wekken en van het gas af te gaan nam in het jaar 2022 extreem toe ten opzichte van 2021. Uit het onderzoek blijkt dat het gemiddelde zoekvolume per maand in 2021 op 713.467 lag, dit in 2022 toenam tot een maandelijks gemiddelde van 1.426.528. Dit zoekvolume betreft zoekwoorden gerelateerd aan ‘hoe van het gas af’ en ‘duurzaam energie opwekken’.

Besparen op de gasrekening niet zo eenvoudig als men wellicht denkt

In 2022 nam voornamelijk de vraag naar boilers en warmtepompen enorm toe vertelt Senna Klinker, van BoilerGarant. Er werd een recordomzet behaald, maar toch is er iets waar men wel voor moet waken vertelt hij.

“Wanneer je de kosten gaat omrekenen kan gas nog steeds goedkoper zijn dan stroom. Dit hangt echter wel af van jouw energiecontract. Mocht jij zelf jouw elektriciteit opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen, is dit uiteraard wel een goedkopere oplossing dan gas. Zie de alternatieve producten om te verwarmen, koken en warm te douchen dus in eerste instantie als verduurzaming. Wil je ook op kosten gaan besparen, dan moet je ook zelf je elektriciteit gaan opwekken.

Een m3 gas staat namelijk gelijk aan ongeveer 9 kWh stroom. Als je met stroom wil verwarmen, stijgt ook het jaarverbruik van een gemiddeld huishouden. Dit kan stijgen naar zo’n 7000 kWh per jaar. In dat geval heb je ongeveer 28 zonnepanelen op je dak nodig om dat op te wekken in een jaar.”

Of iedereen tijdens de zoektocht naar alternatieven voor het gasgebruik zich ervan bewust is dat overgaan op elektrische alternatieven niet direct kostenbesparend is, valt te betwisten. Dit blijkt ook uit het onderzoek. De oriëntatie naar het opwekken van duurzame energie neemt in 2022 dan wel toe met 713.061, toch is dit slechts een schrijnend aantal ten opzichte van de stijging in het zoekvolume naar verwarmende alternatieven. Het zoekvolume naar deze zoektermen nam namelijk toe met maar liefst 20.226.060 miljoen.

Lees ook deze blogs