Naar inhoud
0

Cv-ketel vervangen voor een boiler

Op dit moment is meer dan 90% van de Nederlandse huishoudens aangesloten op aardgas, wat inhoudt dat ongeveer zeven miljoen huishoudens van gas gebruik maken om te koken en hun water en woning te verwarmen. In veel gevallen gaat het hier om een combiketel, waarbij je in een installatie het verwarmen van het warme water en de centrale verwarming combineert. Een cv–ketel heeft een beperkte levensduur en moet op een gegeven moment ingeruild worden. Dit is zeker niet goedkoop, maar ook het alternatief is niet ideaal. Een oudere cv-ketel begint vaak mankementen te vertonen. Reparaties zijn duur en die wil je zo veel mogelijk vermijden, net als het niet beschikken over verwarming en warm water. Dit is het ideale moment om af te wegen of het niet voordeliger zou zijn om de cv-ketel te vervangen door een boiler en elektrische verwarming.

Waarom de cv-ketel vervangen?

De belangrijkste reden om de cv-ketel te vervangen is verduurzaming. Met oog op het streven van de overheid om van Nederland in 2050 een gasvrij land te maken, zullen op den duur alle cv-ketels moeten worden vervangen. Gas is een fossiele brandstof die zorgt voor CO2 uitstoot en bovendien op den duur op zal raken. Er moet dus een duurzame warmtebron voor in de plaats komen. Een andere reden om de cv-ketel te vervangen is vanwege de kostenbesparing. Steeds meer mensen laten zonnepanelen plaatsen, gebruikmakend van allerlei subsidieregelingen. Op het moment dat je in staat bent om groene stroom te genereren, wordt het heel voordelig om gas te vervangen door stroom.

Waar moet je aan denken bij het vervangen van een cv-ketel?

Ga je de cv-ketel vervangen? Dan is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Het is verstandig om altijd eerst contact op te nemen met de gemeente om te vragen of er plannen zijn om je woning aan te sluiten op het warmtenet. Dit kan invloed hebben op de mogelijke alternatieven op de cv-ketel. Het volledige elektrisch alternatief voor de cv-ketel is namelijk de lucht warmtepomp, waarbij gas niet meer nodig is. Maar die zou overbodig zijn bij aansluiting op een warmtenet. Dit is bovendien geen optie voor iedereen. Een elektrische warmtepomp is zeer kostbaar en neemt veel plek in. Bovendien is deze warmtepomp enkel rendabel als je in het bezit bent van een zeer goed geïsoleerde woning.

Je woning verwarmen zonder cv-ketel

Bij het verwarmen van een woning zonder cv-ketel zijn er diverse mogelijkheden. Zo kan men kiezen voor het aanschaffen van elektrische kachels, die weinig ruimte innemen en voor snelle verwarming van de ruimtes zorgen. Wil je twee vliegen in een klap slaan en naast verwarming ook in de zomer beschikken over koeling? Dan is het aanschaffen van een Multi-split unit airco waarbij verschillende ruimtes verwarmd kunnen worden een geschikte oplossing. Een airco haalt 75% van de warmte uit de buitenlucht en heeft slecht 25% elektriciteit nodig; dit is dus een zeer zuinig alternatief. Kies je voor een inverter airco? Dan beschik je altijd over een aangenaam binnenklimaat zonder temperatuurschommelingen en deze is zelfs bijna geruisloos.

Producten van BoilerGarant die de cv-ketel vervangen

BoilerGarant heeft een breed assortiment aan producten die ingezet kunnen worden voor het vervangen van een cv-ketel. Naast warmtepompboilers zijn er ook elektrische boilers, met of zonder wisselaar. Er wordt gewerkt met het gerenommeerde merk Tesy dat garant staat voor kwaliteit. Wat betreft de warmwatervoorziening, is er een verscheidenheid aan modellen beschikbaar, zodat er voor elke woning een geschikt alternatief is. De paneelconvector kachels zijn ook van het merk Tesy en beschikbaar in de lijnen Conveco en Heateco. Ze zijn makkelijk te plaatsen en beschikken over SMART uitvoeringen met open raam/deur detectie en wifi bediening. Voor duurzame airco´s kun je terecht bij AircoGarant, die een uitgebreide selectie van energiezuinige en geruisloze airco´s aanbiedt die ook kunnen verwarmen.

Lees ook deze blogs