Naar inhoud
Ontvang een geheel vrijblijvende offerte voor uw boiler installatie! Klik hier voor meer details.
0

Wat is een elektrische convector kachel?

Een elektrische convector kachel is een van de duurzame manieren om elektrisch te verwarmen. Het dient als alternatief op de vrij traditionele centrale verwarming, die nog op gas werkt. Met het oog op de energietransitie, de hoge prijs van gas en het beteren van het klimaat, is het steeds belangrijker om meer duurzaam met energie om te gaan. In dat kader is stroom natuurlijk een stuk schoner dan gas en daarom zijn elektrische convector kachels een steeds interessantere optie aan het worden.

Het systeem werkt op basis van een eenvoudig concept, waar we later in dit artikel dieper op ingaan. Wat het echter zo eenvoudig en makkelijk maakt, is dat je aan een stopcontact genoeg hebt om het in te zetten. Een elektrische convector kachel vereist namelijk alleen stroom en is in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Zo heb je een losse variant op pootjes, die je overal waar je maar wilt kunt plaatsen. Ook heb je modellen voor aan de wand voor als het je primaire verwarmingsbron wordt, en meer. En belangrijker nog: het verwarmt erg snel en efficiënt.

Convector als bijverwarming

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je naar een elektrische convector kachel kijkt. Vervanging van het verwarmen op gas is bijvoorbeeld een veelgehoorde reden, wat natuurlijk goed is met het oog op duurzaam omgaan met energie. Daarbij kan het ook wat besparen op de kosten, gezien stroom goedkoper is dan gas, hoewel dat wel met de nodige nuances komt. Verder kan een elektrische convectorkachel ook uitstekend dienst doen als bijverwarming.

Heb je de centrale verwarming aanstaan, maar wil je niet té veel stoken? Dit terwijl je wel geniet van een aangenaam klimaat, dan kun je beide systemen naast elkaar gebruiken. Je stelt de centrale verwarming in op bijvoorbeeld 19 of 20 graden en om de 22 of 23 graden te bereiken, gebruik je de elektrische convectorkachel als een ondersteunend middel om de temperatuur verder te stuwen.

Of wat te denken van bijvoorbeeld je kantoor in huis. Enkel die ruimte overdag verwarmen? Dan kan een convector kachel prima dienst doen als bijverwarming. Hierdoor zit je toch in een warme omgeving, zonder dat je de centrale verwarming in hoeft te schakelen. Afijn, je snapt het punt wel, dit systeem is uitstekend geschikt als een extra verwarmingsmiddel.

Convector als permanente verwarming

Aan de andere kant heb je natuurlijk ook de optie om de elektrische convector kachel in te zetten voor permanente verwarming. Daarmee schakel je van gas volledig over naar elektrisch verwarmen, maar weet dat dit in de kosten kan lopen, dit heeft er mee te maken dat een elektrische kachel redelijk veel stroom verbruikt. Het is echter een valide optie als je enkel schonere energie wilt gebruiken en bijvoorbeeld zonnepanelen heb. Wel is er rekening mee te houden dat je meerdere convectoren nodig heb om een hele woning mee te verwarmen.

Als je in een huis met meerdere verdiepingen en kamers woont, dan vraagt een permanente elektrische verwarming dat je meerdere units installeert. Je kunt dit vervolgens – mits je over een smart model beschikt – op afstand regelen, waardoor je altijd een aangenaam klimaat in heel je huis hebt. Dit betekent echter wel dat je stroomrekening fors zal stijgen, aangezien een convector kachel vrij veel stroom vereist. De hoeveelheid is echter afhankelijk van het vermogen, dat natuurlijk afgestemd wordt op de ruimtes in je woning. Als je graag je hele huis goedkoop wilt verwarmen met stroom raden wij aan om hiervoor te kijken naar een airco systeem bij Aircogarant.

Hoe werkt een elektrische convector kachel?

De werking is eigenlijk heel erg simpel. In het systeem wordt een paneel opgewarmd, wat ook draadjes of staafjes kunnen zijn. Dit gebeurt volledig elektrisch en de lucht die daar langs stroomt wordt hierdoor automatisch warmer. Warme lucht stijgt echter op en het gevolg is dat er een continue stroom van warme lucht de ruimte ingaat. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur toeneemt en dat in een korte tijd.

Terwijl de warme lucht opstijgt, zakt de koude lucht eens te meer naar beneden en die komt vroeg of laat weer bij de elektrische convector kachel terecht, die het op zijn beurt weer opwarmt. En zo is er bij gebruik sprake van een continue loop van warme naar koude lucht, die weer opgewarmd wordt. Deze loop zorgt ervoor dat je binnen de kortste keren in een aangenaam klimaat zit.

Zolang de elektrische convector kachel aanstaat, blijft dit proces zich herhalen. En hierdoor zal warme lucht telkens net wat warmer worden en dat zorgt ervoor dat de temperatuur toeneemt.

De verschillende elektrische convector kachels van BoilerGarant

Bij BoilerGarant kun je terecht voor een variatie van elektrische convector kachels, maar ook alternatieve opties. Denk dan aan een buitenkachel die op basis van infrarood werkt. Het gros van ons assortiment bestaat echter uit elektrische kachels voor indoor gebruik en dat van het bekende merk Tesy.

De convector kachels die wij aanbieden, zijn weer op te delen in verschillende categorieën en dat zijn de volgende: 

De eerste categorie bestaat uit Heateco en Conveco modellen, waarbij je de keuze hebt uit smart-varianten. Dit wil zeggen dat deze modellen zijn uitgerust met een Wi-Fi module, zodat het op afstand bediend kan worden. Daarnaast zijn de Heateco modellen voorzien van een raam/deur detectie. Dit wil zeggen dat ze constateren als er een raam of deur opengaat, waarop ze zich zullen aanpassen.

In de algemene categorie heb je met afstand de meeste keuze, wat ook weer op te delen valt in het vermogen. Zo hebben we kleine en grote convector kachels, waardoor er voor elke oppervlakte/kubieke inhoud een geschikte optie verkrijgbaar is.

Tot slot spreekt de categorie badkamerkachel wel voor zich. Dit is een soortgelijk systeem, maar dan specifiek voor de badkamer bedoeld. De sfeerhaard dient vooral om meer sfeer te creëren, maar tegelijkertijd is het paneel waarop de vlammen te zien zijn, ook een kachel waarmee je de ruimte kan verwarmen. Hierdoor creëer je de illusie een echte haard in huis te hebben.

Bij BoilerGarant kun je al deze varianten van een elektrische convector kachel aanschaffen en we raden je aan om een kijkje te nemen in onze webshop. Hulp nodig bij de aanschaf? Dan kun je natuurlijk contact met ons opnemen.

Lees ook deze blogs