Naar inhoud
0

Verbruik elektrische boiler

Met deze handige berekening, ontdek jij het verbuik van jouw boiler.

Neem een doorsnee boiler en gasgestookte HR-ketel, zoals deze in heel wat huishoudens gebruikt wordt, met 150 liter voorraad. Deze verbruikt per jaar meer dan 610 m3 gas. Het gaat hier om een HR-boiler en om een gemiddeld verbruik. Stel dat deze boiler vervangen wordt door een vergelijkbare elektrische boiler, eveneens HR-kwaliteit, dan is het gemiddelde verbruik aan Kwh per jaar rond de 1800 KwH.

Rekenvoorbeeld verbruik boiler op gas

Gelet op de huidige prijzen voor gas betekent dit: 610 x €1,95 /m3 -dit is de gemiddelde prijs voor gas in april 2023- ofwel € 1189,50 per jaar

Rekenvoorbeeld verbruik elektrische boiler

Door het gebruik van een dubbele meter kan tijdens de nacht en in het weekend tegen een lager tarief elektriciteit gebruikt worden. Uitgaande van het normale gebruik van warm water, zal circa 60% verwarmd worden met deze goedkopere stroom. Daardoor wordt het verbruik van de elektrische boiler lager, namelijk 1800 x 60% x €0,52 /KwH (gemiddelde nachtstroomprijs april 2023) plus 1800 x 40% x €0,56 /KwH.
Dat is per jaar een bedrag van € 561,60 + € 403,20 = € 964,80.

Een besparing van € 224,70- per jaar.

Vul de keuzehulp in en ontdek welke boiler het beste bij jouw situatie past!

Beantwoord enkele vragen en binnen een minuut heb jij een advies over de juiste boiler die past bij jouw situatie. 

Elektriciteit via zonnepanelen

De nieuwste elektrische boilers zijn zuiniger, mede doordat ze voorzien zijn van een hoogwaardige isolatie. Een nog groter voordeel kan behaald worden als de elektrische boiler zijn energie krijgt van zonnepanelen. Door deze stap gaat het verbruik van de elektrische boiler met reuzenstappen omlaag. Dat kan tot 40% aan elektriciteit schelen, waardoor het jaarverbruik op € 964,80 x 0,6 = € 578,88 uit komt.

Een ander voordeel van de elektrische boiler is dat de prijs van elektriciteit niet zo snel zal stijgen dan dat bij gas het geval zal zijn, mede doordat steeds meer elektriciteit duurzaam kan worden opgewekt.

De voordelen 

Een elektrische boiler heeft drie belangrijke voordelen.
  1. De energiekosten zijn bij een elektrische boiler lager als bij een boiler op gas.
  2. De energiekosten kunnen nog positiever uitvallen als gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen.
  3. De opwekking van elektriciteit op een duurzame wijze zal de prijs van elektriciteit bij lange na niet zo doen stijgen dan dat bij de prijs van gas het geval is. 

Kies de juiste boiler

Staat u voor de keuze een nieuwe boiler aan te schaffen? Dan helpt het om een aantal vragen mee te nemen in dit proces:
  • Nemen we naast de boiler voor het douchen ook een boiler voor de keuken?
  • Nemen we een standaard - of een doorstroomboiler? Deze laatste hangt in de badkamer en verwarmt het water direct bij het gebruik. De doorstroomboiler is met name bij kleinere huishoudens gunstiger qua verbruik.
  • Kunnen we minimaal twee zonnepanelen plaatsen?
  • Nemen we een dubbele meter, dat betekent dag- en nachttarief?

Vul de keuzehulp in en ontdek welke warmwaterboiler het beste bij jouw situatie past!

Beantwoord enkele vragen en binnen een minuut heb jij een advies over de juiste warmwaterboiler die past bij jouw situatie. 
 

Ontdek welke boiler of warmtepompboiler het best bij jouw situatie past.

Invullen duurt 30 seconden